8 стъпки за свеж старт на Новата година

Коледните празници са един от най-вълшебните и споделени с близки хора моменти от годината. Предколедното настроение, което ни завладява от началото на декември ни потапя в микс от позитивни емоции като радост, вълнение, ентусиазъм и очакване на вълшебни празнични моменти.

Ето няколко идеи, с които можем да направим празниците завършени и да приветстваме Новата година.

  • Запишете в дневник всички неща, за които сте благодарни и които са ви направили удовлетворени и щастливи през изминалата година. Всички сбъднати желания, прекрасни места, които сте успели да посетите, щастливи моменти с близките хора и др. Запишете чувствата и емоциите, с които са свързани тези преживявания.
  • Запишете в дневника всички успешни начинания, преодолени изпитания и трудности през изминалата година. Всичко, което ви прави по-силен, уверен и сигурен в себе си човек. Професионални, лични, междуличностни върхове, осъществени планове и проекти, за които сте мечтали дълго време. Какви са емоциите, които събудихте, припомняйки си за всички успешни начинания?
  • Простете на всички и себе си за всичко неслучило се. Част от житейския път, от зрелостта и израстването е да приемем загубата или липсата на нещо, за което сме мечтали и желали. Все пак ако всички желания се сбъдваха и всички цели осъществяваха, как щяхме да откроим щастливите моменти и как щяхме да им се радваме? Несбъднатите мечти от старата година биха могли да намерят място в списъка с новите цели за Новата година. Нека помним, че ако наистина е писано и добро за нас, то ще се случи рано или късно, ако положим достатъчно усилия и проявим търпение.
  • Прекарайте повече време със семейството и с близките ви хора. Коледа е типичен семеен празник, когато се връщаме към корените си, при родните си семейства и близки. Вълшнебният Коледен дух е в домовете още от Бъдни вечер, а при някои и от по-рано. Споделете безценно време с най-близките си хора, вечеряйки, смеейки се, споделяйки най-хубавите мигове от изминалата година.
  • Забавлявайте се заедно с приятели и семейство. Настолните игри, играта в снега с децата, семейните снимки, заедността в приготвянето на трапезата са все моменти, в които можем да събудим преживяването на сплотеност, привързаност, приемане и обич. Можете да разгледате семейни снимки от празници и да решите да направите Коледен албум.
  • Поставете си цели за Новата година. Напишете в дневника си 10 цели-професионални и лични, които си поставяте за следващата година. Вълнуващо пътуване до екзотично място, повече време сред природата, повече пълноценно и смислено време с приятели и семейство, нови запознанства с интересни хора, срещане на голямата любов, време за духовно и личностно израстване, развитие на интимната връзка, нова удовлетворяваща работа, кариерно израстване и др.
  • Откраднете си лично време за себе си. Не на последно място, Коледния дух можем да усетим и когато сме на саме със себе си. Посветете това време на четене на приятна книжка, медитация, творчески дейности.
  • Mindfulness-Наблюдението на нашите чувства и преживявания, свързани с изминалата година и със задаващото се ново начало е част от духовното и личностното израстване на човек. Способността неоценъчно да сме свидетели на случващото се, да приемем чувствата и мислите си, като останем спокойни и  балансирани, е необходимо умение за пълноценната и здрава личност. Настройте се на вълна “промяна” и приемане на Новото, което ще се случи на следващия етап от живота Ви.

Автор: Марта Козарева

клиничен психолог и семеен консултант

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *